Alkohol & droger

Alkohol

Många unga kan tycka att det är spännande med alkohol och provar att dricka under tonåren. Man kanske tror att det hör till tonårstiden eller så finns det ett starkt grupptryck som gör att man testar. Alkohol kan också få en att må väldigt dåligt, till exempel för att man blir för full eller hamnar i dåliga situationer.

Få hjälp

Varför dricker man alkohol?

Det finns flera olika anledningar till varför någon dricker alkohol. Det är till exempel vanligt bland unga att prova på att dricka för att det känns spännande eller på grund av grupptryck. Samtidigt som det finns de som testar alkohol så är det också många som aldrig dricker alkohol.

Vissa dricker alkohol för att de mår dåligt eller för att tänka på annat.

Alkohol kan göra att du kan hamna i jobbiga situationer eller att din kropp tar skada. Man kan bli beroende av alkohol och ha svårt att vara utan alkoholen. 

Det finns många olika typer av alkohol, till exempel cider, öl, vin och sprit. Dricker du alkohol kan du känna dig berusad. Du får dricka alkohol när du är 18 år och äldre. Det är för att skydda dig då alkohol kan skada dig och din kropp.

Det är förbjudet att köpa eller sälja alkohol till någon som inte fyllt 18 år.


Ångest dagen efter

Många som dricker alkohol hamnar i dåliga situationer. Det beror ofta på att vi har svårt att förstå vad som händer runt omkring oss när vi är berusade, eftersom kroppen och hjärnan inte fungerar lika bra som vanligt.

Dåliga situationer kan vara olyckor, bråk och slagsmål, eller att du utsätter dig för fara genom att till exempel somna utomhus. Det kan också vara så att du gör saker som du annars inte hade gjort eller egentligen vill, som till exempel att ha oskyddat sex.

Dagen efter du har druckit kan du må dåligt, få huvudvärk eller bli illamående. Du kan också känna dig ledsen eller ångestfylld.


Alkohol när man mår dåligt

Det är vanligt att dricka alkohol för att slippa tänka på jobbiga saker. Det här är ingen bra anledning att dricka, eftersom alkohol kan göra att ångesten och oron istället ökar. Det ökar också risken för att du blir beroende.

Ibland används alkohol för att dämpa jobbiga känslor. Man kanske har det jobbigt hemma, har varit med om någonting jobbigt eller känner oro i kroppen. Att dricka alkohol kan göra att det känns bättre i stunden, men när man nyktrar till igen finns ångesten kvar. Ofta blir ångestkänslorna värre om vi ignorerar dem under lång tid.

Om du eller någon i din närhet har problem med alkohol kan du alltid prata med oss i chatten på Maana!