Känslor

Tankar om döden

De flesta människorna funderar på döden någon gång. Men ibland kan tankarna kännas väldigt jobbiga. Det kan vara att man till exempel känner att man inte orkar leva mer. Man kan också vara rädd att förlora någon. Ibland gör tankarna det svårt att leva i stunden.

Få hjälp

Kan vara skrämmande

Det är inte ovanligt att känna rädsla inför döden. Det kanske känns jobbigt att vi inte har kontroll över döden och vi kan vara rädda för att bli gamla eller sjuka eller att någon som står oss nära ska bli sjuk och dö. 

Det kan också handla om tankar på vad som kommer att hända efter man dör, eller tankar som handlar om att det känns som att man inte orkar leva längre. 

Många som oroar sig för döden har svårt att leva i stunden. Men det är vanligt att man oroar sig för saker som ännu inte har hänt än, till exempel med jobb, familj eller något helt annat.

Men om dina tankar om döden hindrar dig från att leva livet som du vill är det viktigt att du pratar med någon om dina känslor. När man är ensam så kan de mörka tankarna växa sig starkare, men så fort man delar svåra saker med andra så är man inte ensam om dem längre. Det går att få hjälp! 

Det finns många runt omkring dig som kan stötta, kanske även de som du inte tänker på. Det kan vara en lärare, någon kompis eller en kompis förälder, städerskan på skolan eller din fotbollstränare. Du kan också prata med någon inom vården, en ungdomsmottagning, skolkuratorn, vårdcentralen eller en stödlinje.  


Är du orolig för en kompis?

Ofta kan det kännas skamligt att tänka på att man vill dö. Därför kan det vara bra att fråga sina vänner hur dom mår, särskilt om man är orolig.

För att visa att man bryr sig kan man till exempel testa fråga: ”Hur mår du? Jag tänker på dig och är lite orolig.” Eller ”Tänker du på att du vill dö? Jag finns här för dig om du vill prata.”

Det kan vara bra att erbjuda sig att följa med sin kompis som stöd till en kurator eller en vuxen som man litar på.

I vår chatt kan du prata med oss om dina tankar. Tankar på döden är ett vanligt samtalsämne bland de vi möter i chatten.