Relationer

Vänskap

Vänner är personer som står oss nära. Ofta har man väldigt roligt tillsammans och litar på varandra. Vissa har många vänner, medan andra har få. Det är olika hur viktigt vänner är för varje person.

Få hjälp

Många olika vänskapsrelationer

Det finns många olika typer av vänskaper och ofta kommer det att förändras genom livet. Man kan ha klasskompisar, barndomsvänner, lagkamrater, onlinevänner eller andra typer av vänskapsrelationer.

Vissa har samma vänner genom hela livet, medan andra har olika. För en del känns det viktigt att ha många vänner, medan andra tycker att det är bäst med några få.

En bra vän är någon som får oss att må bra. Ofta är det någon du kan lita på, som du kan vara dig själv med och som hjälper och stöttar dig. Det är vanligt att man delar intressen med sina vänner, men inte nödvändigt. Man kanske till exempel har samma humor, eller spelar samma sport.

Det finns även vänskapsrelationer som kanske inte fungerar så bra. Man kanske har bråkat och känner sig sviken. Det kan också vara så att man inte känner sig förstådd eller accepterad.

Det är vanligt att det uppstår konflikter bland vänner, och ofta kan man lösa dem tillsammans genom att prata om det. Det är bra att berätta för sina vänner hur man mår och om det är något som inte känns bra.

Ibland glider man isär, eller kanske växer ifrån varandra. Det kan kännas väldigt jobbigt, även om många går igenom det någon gång i livet.

Kom ihåg att vänskapsrelationer ska få dig att må bra! Ingen har rätt att kränka dig eller frysa ut dig. Om du upplever att dina vänner beter sig dåligt mot dig kan det vara bra att prata med någon vuxen som du litar på.