Alkohol & droger

Droger

Det finns många olika droger som fungerar på olika sätt. Vissa droger gör dig pigg och fylld av energi medan andra gör dig lugn och trött. Efter en tid med regelbundet användande av droger kan man börja må väldigt dåligt och få mycket ångest.

Få hjälp

Droger i kroppen

Olika droger* har olika effekt. Vissa gör dig pigg och fylld av energi medan andra gör att du känner dig lugn och trött.

Det kan till exempel vara cannabis, amfetamin, heroin, ecstasy, smärtstillande eller lugnande tabletter. Vissa starka mediciner klassas också som narkotika.

Många berättar att de fått svårare att minnas och få ordning på sina tankar efter att de använt droger under en tid. De berättar också om huvudvärk, feber, ett hjärta som slår fort och att de fått svårt att andas. De kan också få stark ångest och ha svårt att få vardagen att fungera.

Efter en tid med regelbundet användande av droger kan du börja känna dig ledsen, rastlös, få ångest och kan bli misstänksam mot allt och alla. Du kan även kräkas, somna, få kramper eller bli medvetslös när du är påverkad av droger. Det finns risk att dö.

Om du skulle bli tagen av polis för att du använder droger eller har det på dig så är det brottsligt och kan innebära böter, fängelsestraff eller att du får hjälp av socialtjänsten. Hur allvarligt brottet anses vara beror på hur gammal du är och vad du har gjort. 

Polisen har rätt att kräva ett prov av dig för att kontrollera om du har tagit droger. Det görs genom kissprov eller blodprov. Om du är under 18 år kontaktas alltid dina föräldrar eller vårdnadshavare och socialtjänsten.

*Med droger menar vi narkotika, alltså ämnen som är olagliga och som kan skada oss och ge oss ett beroende. Det kan vara pulver, tabletter eller något som man röker. Att vara beroende av droger gör ofta att man får problem med skola, relationer och sin hälsa. Det är olagligt att ha, använda, sälja och köpa droger. Man får inte heller tillverka, ge bort eller köpa droger till någon annan.


Dåliga situationer

Många som använder droger hamnar i dåliga, eller farliga situationer. Det beror ofta på att man har svårt att förstå vad som händer runt omkring sig eftersom kroppen och hjärnan inte inte fungerar normalt.

Dåliga situationer kan vara olyckor, bråk och slagsmål, eller att man utsätter dig för fara genom att till exempel somna utomhus eller liknande. Det kan också vara så att du gör saker som du annars inte hade gjort eller vill göra.


Om du är beroende

Att ha drogproblem kan innebära att du är beroende. Det betyder att din kropp är van vid drogen och inte vill vara utan den.

Om du slutar att ta droger så kan du få något som kallas för abstinens. Det är ett sätt för kroppen att reagera på att du är utan drogen. Då kan du till exempel börja må illa, få svårt att sova, vara darrig och skakig i kroppen, svettas och få kramper. Du kan också få ångest och känna dig orolig.

En vanlig anledning till att människor använder droger är för att döva känslor, händelser eller saker i livet som man inte vill eller orka hantera. Detta fungerar dock inte och droger kan inte få dig att må bättre på sikt.

Det är viktigt att du försöker få hjälp om du använder droger. Det kan vara svårt och kännas jobbigt eller pinsamt att söka hjälp, men du är värdefull och förtjänar att må bra! Ta kontakt med en vuxen som du litar på, en kurator, vårdcentral eller ungdomsmottagning.

Om du eller någon i din närhet har problem med droger kan du också prata med oss på Maana. Vi lyssnar och dömer dig inte!