Känslor

Självskada

Anledningen till att skada sig själv är ofta att man behöver hantera väldigt starka ångestkänslor. Kanske har man varit med om något jobbigt som får en att skada sig själv. Men kom ihåg att det inte är ditt fel att du mår dåligt. Det går att må bättre!

Få hjälp

Vad är självskada?

Att självskada eller att ha ett självskadebeteende innebär att skada sin egen kropp eller att utsätta sig för något farligt eller riskfyllt. Att skada sig själv så här brukar vara ett sätt att hantera jobbiga känslor och ångest.

Att skada sig kan ibland kännas bra för en kort stund, men efteråt är det vanligt att man skäms eller känner sig dålig. Det kan göra att man vill skada sig själv igen och så mår man ännu sämre.

Det finns många olika anledningar till varför man börjar självskada. Ofta mår man väldigt dåligt över en eller flera saker i livet som man känner att man inte kan fly ifrån. Det är lätt att känna skam och skuld, men det är inte ditt fel att du mår dåligt. Och det kanske inte känns så just nu, men det går att må bättre!


Om du behöver hjälp

För att må bättre behöver man bryta beteendet där man skadar sig själv. Man kan behöva hjälp med strategier, alltså sätt att hantera de jobbiga känslorna som gör att man skadar sig.

En strategi kan vara att lära sig känna igen de jobbiga känslorna, för att snabbare kunna göra andra saker istället för att skada sig själv. I vår app Stella finns det övningar för att lindra ångest, kanske en av dom kan hjälpa dig när de jobbiga känslorna börjar komma.


Att hjälpa någon annan

Har du någon kompis som du misstänker skadar sig själv? Det är viktigt att ta självskada på allvar, oavsett på vilket sätt någon skadar sig själv. 

Det bästa sättet att hjälpa någon man är orolig för är att prata med den personen! Visa att du finns där utan att döma. Erbjud dig att följa med och prata med en vuxen som din kompis litar på. 

Om du vill veta mer om självskada kan du också vända dig hit: www.shedo.se

Om du eller någon i din närhet skadar sig själv kan du också prata med oss på Maana här i chatten!