Känslor

Sömn

Ofta hör sömnen ihop med hur du mår, både i kroppen och i själen. Alla människor sover dåligt i perioder och det är helt okej, men om bristen på sömn påverkar ditt liv under en längre tid kan du behöva hjälp med att sova bättre.

Få hjälp

Svårt att sova

Det finns många olika saker som kan påverka sömnen. Men ofta är sömnen kopplad till vårt mående och om vi mår dåligt finns det risk för att vi sover sämre.

Hur vi mår spiller över på andra delar av livet, som till exempel sömnen. Stress eller ångest kan ofta göra det svårare att sova. Stress gör till exempel att kroppen är på spänn och vi får svårt att komma ner i varv och slappna av. 

Vi kan också sova dåligt för att vi till exempel dricker mycket energidryck eller äter mycket socker. Använder du mobil eller surfplatta precis innan du ska sova kan det också ta längre tid att somna, eftersom skärmljuset påverkar vår hjärna och gör det svårare att slappna av.

Att inte kunna sova kan bli en ond spiral och sömn kan bli något som väcker stress eller irritation. Ibland kan vi behöva hjälp av ungdomsmottagningen eller vårdcentralen för att få ordning på sömnen. 

Men det finns olika saker som vi kan prova för att komma ner i varv och sova bättre. Här har vi samlat några tips och trix som kan hjälpa dig att sova bättre.