Hur vet man om man dricker för mycket?
Det kan som sagt vara svårt att själv inse om man dricker för mycket. Ofta är det ens vänner eller familj som först reagerar och frågar hur det är.
Men man kan också märka själv när ens alkoholanvändande har börjat gå ut över vardagen. Ibland kan det till exempel vara så man hamnar i situationer som är riskfyllda och ibland farliga när man druckit för mycket alkohol.
Det kan också handla om att du dricker allt oftare och har svårt att dricka lagom. Det är också vanligt att man börjar ljuga eller dölja för personer i ens närhet om hur ofta och hur mycket man dricker.
Det finns några saker att tänka på som kan tyda på att du kan behöva hjälp med ditt drickande. Det kan till exempel vara att:
• Du har ett sug efter alkohol.
• Du dricker mer än innan men blir inte lika påverkad.
• Du har svårt att dricka lagom och har svårt att sluta.
• Du använder alkohol för att dämpa känslor som sorg, nedstämdhet.
• Dina vänner har sagt att de tycker att du dricker för mycket.
• Du dricker även när det ger dig problem med dina relationer och din vardag.
• Alkoholen gör att du hamnar i dåliga situationer. Det kan vara att du utsätter dig själv för saker som du inte skulle gjort annars, som till exempel att ha sex med någon du egentligen inte ville ha sex med, göra brottsliga handlingar eller att du skadar dig själv eller andra.
Andra varningstecken är om du börjar känna ett sug efter alkoholruset. Då kan det märkas genom att du börjar planerar din vardag och helg utifrån fest och tillgången till alkohol. Du kanske också börjar må dåligt av att du dricker och drar dig undan och börjar ljuga för de i din närhet.
Våga be om hjälp
Det kan vara jobbigt att tänka att man har problem med alkohol och att alkoholen påverkar en negativt. Men det är viktigt att man försöker göra något åt sin situation. Det kan vara svårt att lösa sin situation själv och det är bra om du kan prata med någon om hur du mår.
Att be om hjälp och berätta om att man har problem kan kännas svårt. Men kom ihåg att du har rätt att må bra och att få hjälp! Om du tycker det känns svårt att berätta för någon i din närhet kan du ta kontakt med en lärare, skolkurator, ungdomsmottagning eller elevhälsan.
Det finns också speciella mottagningar i vissa städer och kommuner som är jätteduktiga på att möta unga med sådana här problem.
Du kan också chatta med oss på Maana, vi stöttar och lyssnar på dig!