Sexualitet

Tjatsex

Det kan hända att personen man har sex med försöker övertala en att fortsätta, trots att man inte vill längre. När man tjatar på någon ignorerar man den andra personens nej-signaler.

Få hjälp

Vad är tjatsex?

Tjatsex är när någon pressar dig till att gå med på att ha sex, trots att du inte vill det egentligen. Det behöver inte betyda att någon utsätter dig för våld, men man kan känna sig väldigt pressad och tvingad att säga ja ändå. Det är brottsligt att tjata eller tvinga någon till sex. 

Personen som tjatar kan till exempel försöka ge den andra dåligt samvete för att den inte vill. Den kan till exempel fråga “Tycker du inte om mig?” eller säga att de får ont i kroppen om de inte får komma. Det är en slags emotionell utpressning.

Efteråt kan man känna sig ledsen och besviken på sig själv. Men kom ihåg att det är aldrig ditt fel om någon har tjatat och pressat dig till att ha sex. 

Tjatsex är vanligt och många går med på att sex för att de inte orkar säga emot eller för att man får dåligt samvete. Det kanske är en person man tycker om och som brukar vara snäll mot en annars.

Både personer som är ihop med någon och inte är det kan utsättas för tjatsex. Det är också vanligt i alla åldrar. Kom ihåg att sex ska kännas bra och vara skönt för alla och ingen får gå över dina gränser. 

Har du varit med om något liknande, eller har du frågor om något annat? Du kan alltid prata med oss i chatten! Vi finns här för dig oavsett vad du varit med om.