Varningstecken
De flesta som är våldsamma eller kontrollerande kan också vara väldigt charmiga och manipulativa. Det är vanligt att en person är supersnäll och generös precis i början när man blir ihop. Men ofta finns det också tidiga varningstecken. Här kan du läsa mer om vilka signaler du ska vara uppmärksam på.
Tidiga tecken på våld i en kärleksrelation
Om du är med någon som inte är snäll mot dig så är det inte värt att stanna oavsett hur charmig och gullig personen kan vara ibland. Vi vet att det kan vara svårt att lämna, men lita på din magkänsla!
Prata gärna med dina kompisar om varningstecknen. Alla behöver den här kunskapen, den kan vara livsviktig.
Tecken på att din partner kan vara våldsam:
• Din partner talar illa om tidigare partners och kan inte se att den gjort något fel i relationen. Allt är den förra partners fel. Din partner talar om tidigare förhållanden på ett taskigt sätt, och kanske även hävdar att den själv blivit utsatt för misshandel av sin före detta partner.
• Din partner säger att du är den enda personen som förstår den. Men det kommer inte dröja länge förrän hen också säger att ”du är precis som alla andra”. Hen kan även göra motsatsen: Hen kanske talar om sina tidigare partners på ett sätt som gör att du känner dig underlägsen och att du aldrig kan ”bli som dem”, för att få makt över dig.
• Din partner beter sig respektlöst mot dig genom att skämta på din bekostnad, kanske även inför andra människor. Hen är taskig mot dig och ser ner på dina åsikter och upplevelser.
• Din partner är hjälpsam mot dig på ett sätt som får dig att känna dig obekväm. Hen får dig ständigt att stå i någon sorts tacksamhetsskuld och blir sur om den inte får hjälpa dig, till exempel om du tackar nej.
• Din partner är kontrollerande och visar svartsjuka. Din partner har åsikter om hur du bör klä dig eller hur du bör ha ditt hår och vad du bör säga i olika situationer. Hen har svårt att acceptera att du har din egen smak och stil.
• Hen gillar inte dina vänner och har åsikter om vilka du bör umgås med. Personen kanske även har svårt att acceptera att du pratar med andra tjejer/killar/personer (beroende på vilken sexuell läggning du har).
• Din partner pressar dig till sex eller får dig att göra saker som du inte vill när ni har sex.
• Din partner kan behandla dig på ett sätt som hen aldrig själv skulle tycka är okej. Din partner tycker sig kanske ha rätt till att bli omhändertagen och ompysslad men kan inte göra detsamma för dig. Dessa personer har ofta orealistiska förväntningar på sin partner.
• Din partner vill flytta ihop eller gifta sig väldigt tidigt i relationen. Det här kan vara ett sätt för personen att kontrollera och ”äga” dig. Hen har svårt att acceptera om du vill vänta med dessa saker.
• Din partner missbrukar droger eller dricker mycket alkohol.
• Din partner skrämmer dig när den blir arg. Din partner kan säga hotfulla saker, knuffa dig eller närma sig dig på ett hotfullt sätt. Hen kan sparka i väggen eller slå sönder saker när hen blir arg, ofta är det föremål som du tycker om eller själv äger. Din partner kan säga att: “hade du inte gjort mig så arg så hade jag aldrig behövt göra såhär mot dig”.
• Din partner dras till sårbarhet och väljer flickvänner som nyligen gått igenom en kris eller förlust av något slag. Hen kanske aktivt väljer att bli tillsammans med yngre tjejer eller tjejer som mår väldigt dåligt.
• Din partner behandlar dig annorlunda när ni är tillsammans med andra människor. Din partner behandlar dig respektlöst när ni är ensamma, men pratar gott om dig när ni umgås med andra. Eller tvärtom. Du kanske säger saker som “hen är så snäll när det bara är vi två, jag vet inte varför hen beter sig såhär nu”.
• Du börjar ta på dig skulden om din partner beter sig dåligt eller okänsligt mot dig. Du tänker att du säkert överdriver, att det kanske var ditt fel, att hen inte kan hjälpa det.
• Du tänker att din kärlek till din partner kan få hen att ändra sig. Här är det viktigt att veta att din kärlek till din partner inte kommer att få hen att förändra sig. Ingen kärlek kan förändra någon som beter sig kontrollerande och våldsamt. Sanningen är att de flesta personer som är våldsamma och som beter sig respektlöst inte vill förändra sig eftersom de trivs med att känna makt och kontroll.
• Du tänker att om du bara är snäll och älskvärd mot din partner, så kommer den till slut att förändra sig och behandla dig lika bra som du behandlar den. Det här är ett mycket vanligt tankesätt för personer som själva är måna om att behandla andra väl och som är varma och vill vara förstående. Sanningen är att personen som är våldsam inte kommer att behandla dig bättre även om du behandlar den väl. Din partner kommer att utnyttja din vänlighet istället för att vara snäll tillbaka.
• Du har börjat märka att ditt självförtroende och din självkänsla har blivit sämre utan att du egentligen vet varför. Du lägger skulden på dig själv för förändringen.
• Din partner talar om för dig vem du är eller hur du är på ett negativt sätt. Kom ihåg att ingen har rätt att tala om för dig hur du är, vad du tänker, vad du gillar eller inte gillar, eller vad du har för behov! Gör din partner detta kan vara ett tecken på ett kontrollerande beteende.
Om du läser den här listan och vet med dig att flera punkter beskriver ditt förhållande och den person du träffar, försök då lämna hen.
Vi pratar med många tjejer som upplever liknande relationer och vi vet hur svårt det kan vara att lämna. Det kan kännas som att det man är med om är helt normalt – men det är det inte. Detta är en del av en nedbrytande process där man mer och mer ser på sig själv ur den andres blick.
Om du är i en skadlig relation
Det är vanligt att känna rädsla inför att lämna personen man är tillsammans med. Men du kan få hjälp att ta dig ur relationen!
Det är vanligt att tänka att man själv ska kunna förändra personen som utsätter en för våld. Men det går inte.
Däremot kan du hjälpa dig själv genom att berätta för någon om det du är med om. Det finns flera olika verksamheter som arbetar för att hjälpa personer komma från våldsamma relationer. Kom ihåg att du är värd att må bra!
Du kan till exempel kontakta socialkontoret i din kommun. Du kan även ta kontakt med en kvinnojour som finns nära dig. Det går också bra att ringa till olika tjej- och kvinnojourer. Kvinnofridslinjen ger råd och stöd till personer som utsatts för hot och våld. Deras telefon är öppen dygnet runt: 020-50 50 50
Att utsätta någon för våld är brottsligt. Det betyder att du också kan anmäla händelserna till polisen om du vill.
Du kan också alltid prata med oss i chatten om det du är med om. Vi lyssnar och står alltid på din sida.