Jag

Ensamhet

Vi människor har ett behov av att känna samhörighet med andra för att må bra. När man inte har valt att vara ensam kan det kännas både ledsamt och svårt. Ibland kan man känna sig ensam trots att man har människor omkring sig.

Få hjälp

Vad beror ensamhet på?

Det finns olika anledningar till att vi upplever ensamhet. Det kan till exempel vara för att man är ny i skolan, precis har flyttat, eller mår dåligt på något sätt.

När du inte har valt att vara ensam kan det kännas jobbigt och ledsamt. Det kan till exempel vara att man inte känner att man har någon att umgås med eller prata med om saker man varit med om.

Ibland kan man känna sig ensam trots att man har människor runt omkring sig. Det kan bero på olika saker, som att du har en hemlighet du inte kan berätta för någon, eller att du inte känner att dina vänner tar dina känslor på allvar. Man kan känna sig ensam i olika perioder och det kan förändras med tiden.

Samtidigt som vi har behov av att känna samhörighet med andra människor kan det ibland vara skönt att vara ifred, att vara ensam i lugn och ro. Vissa trivs mer än andra med att vara ensamma. Det är väldigt olika. Vissa blir obekväma i sociala sammanhang, så som att gå på stan, hänga med nya människor på fritiden eller i skolan. Andra försöker att skaffa vänner och det kan vara svårt och läskigt.


Vad ska jag göra om jag känner mig ensam?

Det finns flera olika saker man kan prova för att känna sig mindre ensam. Det kan till exempel vara att börja med ett nytt fritidsintresse, kanske inom musik, idrott eller något annat skapande. 

Det finns också många sidor och grupper på nätet där du kan hitta personer med liknande intressen. Om du upplever att den ensamhet du känner är väldigt jobbig kan du söka hjälp för att få prata med någon som lyssnar.

Om du känner dig ensam en längre tid kan det vara bra att försöka vara i skolan, jobba eller på andra sätt träffa andra människor, även om det också kan kännas jobbigt.

Du kan alltid chatta med oss på Maana om du känner dig ensam! Vi finns här för dig.