Ätstörningar
Det finns olika sorters ätstörningar och man kan få en ätstörning oavsett sin vikt. Det är vanligt att den som har en ätstörning tänker mycket på sin kropp och är hård och dömande mot sig själv. Ätstörningar är allvarliga och får en ofta att må väldigt dåligt.
Det kan handla om att känna kontroll
Det är vanligt att en ätstörning hör ihop med att må dåligt på olika sätt. Ibland har ätstörningen inte så mycket med mat eller kroppen att göra, utan handlar i grunden mer om att man mår dåligt psykiskt. Man kan till exempel känna maktlöshet, att man har varit med om någonting jobbigt eller har mycket ångest eller oro.
Det är vanligt att den som har en ätstörning tänker mycket på mat och på sin kropp. Ibland kan det kännas som att det är det enda som livet handlar om. Du kanske håller koll på exakt hur mycket du har ätit, undviker att göra saker som du tidigare tyckt om att göra eller planerar all din tid utifrån tankar om mat och kroppen.
Ibland syns det inte utanpå om du har en ätstörning. Om det syns eller märks för personer runt omkring dig så kanske de blir oroliga för hur mycket du tränar eller för att du väger för lite. Samtidigt kanske du tycker att du tränar för lite eller väger för mycket.
En annan bild av sig själv
Det är vanligt att den som har en ätstörning ser en annan bild i spegeln än vad personerna runt omkring en ser.
Det är också vanligt att den som har en ätstörning tänker att man vill bli nöjd med sin kropp. Men känslan av att bli nöjd kommer sällan – oavsett hur mycket kroppen förändras.
Våga be om hjälp
Personer som har en ätstörning känner ofta skuld och skam. Det är viktigt att söka hjälp, så att du får prata med någon och kan dela med dig av dina känslor och tankar.
Om man är orolig för en kompis så är det en bra idé att fråga hur den mår. Man kan erbjuda sig att följa med till kuratorn eller kanske hjälpa till att prata med någon vuxen som man litar på.
Vill du veta mer om ätstörningar kan du skriva till vår chatt eller vända dig hit: www.shedo.se