Sömn

Sömntips

Det finns flera olika saker man kan testa att göra för att hjälpa kroppen på traven med sömnen. Vad vi gör precis innan vi går och lägger oss kan ha stor effekt på sömnen.

Få hjälp

Några saker du kan prova själv

För många av oss går dagarna snabbt och massor av saker händer. Det är oftast först när vi ska sova som vi får en stund med våra egna tankar och känslor.

För många är det på också på kvällen som de jobbiga tankarna dyker upp, alltså de tankar som vi kanske försökt trycka undan under dagen. Det kan dyka upp problem som vi känner att vi inte kan lösa, eller känslor som vi inte vet vad vi ska göra med. Då kan vi känna stress, oro eller ångest. För att komma ner i varv och slappna av kan det hjälpa att göra olika andningsövningar. Du kan hitta flera i vår app Stella.

• Ändra skärmljuset på mobilen
Mobil, dator och annat skärmljus gör att hjärnan tror att det fortfarande är dag. Genom att sänka ljusstyrkan på skärmen, eller aktivera “night shift” får du bort det starka ljuset. Prova att göra det här redan på eftermiddagen! 

• Ät inte för tätt inpå att du vill sova
Ät en ordentlig middag, men helst inte för sent på kvällen! Mat, godis och energidryck ger kroppen mer energi och då vill kroppen inte sova – då tror den att det är dag! Prova att äta senast två timmar innan du ska gå och lägga dig. 

• Lyssna hellre än titta
Underhållning av olika slag påverkar vår hjärna och dess balans. Roliga, spännande eller läskiga saker gör det svårare för hjärnan att komma ner i varv. Hjärnan behöver en stund för att kunna vila. Ljus och bild gör att hjärnan går igång. Prova att lyssna på en ljudbok eller podd istället. Och inget för spännande. Kanske till och med något lite tråkigt?

• Mat att undvika innan du ska sova
Mat, socker och koffein är superenergi! Prova att inte äta och dricka koffein och socker, till exempel energidrycker, läsk och godis, minst tre timmar innan du vill sova.

• Ta en dusch
En varm dusch innan du ska sova är ett exempel på en bra grej som signalerar till kroppen att dagen är över. Du kan prova att tänka att du sköljer bort alla tankar och all stress från dagen som varit när du står i duschen. 

• Frisk luft och mörker hjälper ofta
Om du har möjlighet, prova att släpp in frisk luft i rummet innan du ska sova. Kroppen gillar att sova svalt och helst inte i för mycket kläder. 

Kroppen gillar också att sova i mörker, så att den vet att det är natt! Har du på tv:n så dra ner ljuset så mycket du kan. Eller så kanske det räcker med att du hör ljudet.


Ibland kan man behöva mer stöd

Om du känner att du inte kan komma till rätta med sömnen på egen hand finns det hjälp att få!

Ibland kan man behöva hjälp av ungdomsmottagningen eller vårdcentralen för att få ordning på sömnen. 

Kom ihåg att du förtjänar att må bra. Var inte rädd för att be om hjälp!