Stress

Kroppen & stress

Visste du att stressreaktioner har hjälpt oss att överleva i tusentals år? Det är kroppens egna sätt att samla energi när den känner av fara eller rädsla.

Få hjälp

Vad händer i kroppen vid stress?

Trots att människans sätt att leva på har förändrats mycket genom historien, reagerar kroppen fortfarande på samma sätt vid stress som för tusentals år sedan. Samma saker händer i kroppen när vi blir jagade av ett lejon på savannen, som när vi har en lång att-göra-lista framför oss. Konstigt va?

När vi blir stressade ställer hjärnan och kroppen in sig på att antingen fly eller kämpa. Det är för att den upplever att man kan vara i fara och därför måste vara extra alert och beredd. Det här brukar kallas för ”flykt- eller kampreaktionen”. 

Det är kroppens sympatiska nervsystem som aktiveras och då ökar energin. När man upplever stress skickas olika stresshormoner ut i kroppen, som kortisol, noradrenalin och adrenalin. De har till uppgift att se till att pulsen och blodtrycket höjs och att det finns tillräckligt med energi till musklerna och hjärnan. Hjärtat börjar slå fortare och du hör och ser bättre när kroppen skickar ut adrenalin i blodet.

Hjärnan kan inte alltid göra skillnad på ett verkligt hot eller ett som den själv hittat på. Därför kan du bli lika stressad av ett hot som du föreställer dig. Det kan till exempel vara en tanke som: “Tänk om min partner träffar någon annan?” eller “Tänk om mamma och pappa skadar sig?”. Därför kan kroppen reagera lika starkt på ett verkligt hot som ett du föreställer dig.

Det är okej att ha det stressigt ett tag. Men efter att ha varit stressad behöver din kropp och hjärna vila, även om du stressar över roliga saker! Roliga saker kan alltså också orsaka stress. Därför är det viktigt att ha balans mellan aktiviteter och vila.


När vi inte kan kämpa eller fly

Ett annat sätt för din kropp att möta en stressig situation är att ”spela död” eller frysa. Den här reaktionen sätts i gång när hjärnan bedömer att faran är så stor att varken flykt eller kamp kommer att hjälpa.

Det är samma nervsystem som då aktiveras och istället drar ner energin i kroppen. Det leder till trötthet, att man kan känna sig yr, svag i musklerna, få lägre puls, lägre blodtryck eller en svimningskänsla. Man kan också bokstavligt talat frysa, alltså inte kunna röra sig.

Den här reaktionen är väldigt vanlig, till exempel om man blir utsatt för en våldtäkt eller en annan skrämmande upplevelse. Du kan behöva hjälp att bearbeta det som hänt.

Vi på Maana finns här för dig om du behöver prata!


Kom ihåg att vila

Vila är superviktigt för att kroppen ska kunna läka från stress. Att lära sig att andas ordentligt kan vara ett bra sätt att stressa ner i vardagen.

I vår app Stella kan du hitta flera olika andningsövningar som kan hjälpa att minska stress i kroppen.

Det är också viktigt att lära sig känna igen när och vad som orsakar stress. Då kan man försöka ändra på rutiner som skapar stress. Vet du att du ska göra något som stressar dig kan det vara bra att planera in vila efteråt som hjälper dig att återhämta dig.

Vila kan vara att bara ligga på sängen i tystnad, men det kan också vara att träna, ta en promenad, måla eller göra en fysisk aktivitet – något som du tycker om och som får dig att må bra helt enkelt!