Stress

Samhällskrav

Många tjejer upplever krav om att se ut på ett visst sätt, ha vissa kläder, ha sex på ett visst sätt, ha höga betyg och prestera bra i skolan. Omedvetet jämför vi oss med de ideal och krav som finns i samhället vilket kan leda till en känsla av att inte räcka till.

Få hjälp

Höga krav på sociala medier

Stress är ett samtalsämne som är väldigt vanligt i vår chatt. Stress hör också ihop med att vi lever i ett ojämställt samhälle där tjejer och kvinnor har andra krav på sig än killar och män. 

Varje dag möts vi också av bilder och filmer på sociala medier som påverkar oss. Omedvetet jämför vi oss med bilderna och det kan skapa en känsla av att inte räcka till eller duga. Det kan också leda till prestationsångest, alltså att känna rädsla för att inte lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar.

Det är viktigt att tänka på att bilder som du ser många gånger inte är sanna. Syftet med bilder och reklam är att påverka oss till att köpa saker eller att leva upp till vissa ideal. Ofta är bilderna retuscherade och personerna på bilderna har också krav att leva upp till för att kunna sälja en produkt eller få fler följare.

Ibland kan det vara många små saker som tillsammans skapar en stor stress. Var för sig kanske de inte stressar dig, men när allt händer samtidigt så uppstår stress. Det kanske är en period med många prov eller deadlines på jobbet, samtidigt som man har bråkat med sin partner och det är vinter och mörkt ute.

Tjejer upplever också i högre grad stress på grund av jobbiga erfarenheter, till exempel våld och övergrepp. Stress kan uppstå av vad som helst och vad som påverkar just dig är väldigt individuellt.


Om du känner dig stressad

Vi är många som känner oss stressade och mår dåligt för att vi inte hinner med det som förväntas av oss.

Stressen kan ibland berätta viktiga saker för oss om hur vi har det och hur vi mår. Om du har varit med om svåra saker eller har det jobbigt i livet kan stressen vara en reaktion på det. Då kan det vara skönt att prata med någon som man litar på.

Du kan också få hjälp att hantera stress genom att besöka ungdomsmottagningen eller prata med till exempel en kurator eller skolsköterska på skolan.

Du kan också alltid prata med oss på Maana, vi finns här för dig i chatten.

Du är inte ensam. Kom ihåg att ingen kan göra allt.