Kärlek

Kärlek på nätet

I vissa förhållanden har man mest kontakt via hemsidor, spel eller sociala medier. Det är väldigt vanligt att träffas och ha kontakt digitalt på olika sätt. 

Få hjälp

Du + Jag = <3

På nätet kan du träffa nya personer eller ha kontakt med personer du träffat innan. Det kan kännas lättare att prata med personer online än i verkligheten, både med kompisar eller någon du är kär i.  

Vissa personer väljer att ses fysiskt efter att de har pratat online, andra gör det inte. Om du ska träffa någon du pratat med online är det bra att göra det på en plats där det finns andra personer, till exempel på ett kafé. Det är vanligt att det känns nervöst att träffa någon på riktigt.

Kom ihåg att du alltid har rätt att gå därifrån om det inte känns bra på något sätt!


Var säker online

En sak som är bra att tänka på är att det finns personer som låtsas vara någon annan på nätet. Var därför försiktig med hur mycket information och bilder du skickar till någon online.

Personer som låtsas vara någon annan kan vara väldigt snälla och charmiga i början, men senare hota dig till att göra saker du inte vill.

Även personer du känner kan använda bilder (nakenbilder eller andra bilder) på ett sätt som du inte vill, till exempel genom att sprida dem till folk du känner eller främlingar, eller göra om bilderna så att de ser annorlunda ut. Det är olagligt att sprida bilder på någon annan. Om du blivit utsatt för detta kan du anmäla händelsen till polisen.

Precis som i relationer där man ses ska man behandla varandra schysst och respektfullt online. Ingen får till exempel hota dig, skickade oönskade nakenbilder eller trakassera dig. I stort sett alla lagar och regler som gäller i verkligheten gäller också online!