Vänskap

Stötta en vän

Ibland har man vänner runt sig som mår väldigt dåligt. Om din kompis berättat att den mår dåligt kan det kännas fint att din vän känt förtroende för dig, men det kan samtidigt vara jobbigt och tungt.

Få hjälp

Så kan du hjälpa någon som mår dåligt

Om du märker att din kompis inte mår bra kan du berätta för din kompis att du känt av att den inte mår bra och fråga om hen vill prata om det. Det kan vara så att personen berättar att den mår dåligt eller att du märker det utan att personen säger något. 

Ibland kan det vara så att en vän berättat något som den inte vill att du ska berätta för någon annan. Det är fint att få någons förtroende och kan vara viktigt att inte berätta det vidare. Men det kan också vara så att din vän berättat något som gör dig väldigt orolig. 

Ibland är det bästa att berätta för en vuxen du litar på, även om din kompis inte vill det. Du kan också berätta för din vän om att man kan få stöd via ungdomsmottagningen, kuratorn på skolan eller anonymt online. 

Kom ihåg att du inte kan lösa din kompis problem, utan att det bästa oftast är att bara lyssna och finnas där. 

Du kan också alltid komma in och prata anonymt med oss på Maana om du är orolig för en vän eller om du vill ha tips på hur du kan stötta en vän.