Sexuellt våld

Grooming

Det finns vuxna online som låtsas vara snälla men som egentligen vill en illa. Det kan vara svårt att veta när någon vill utnyttja en på nätet, men det är viktigt att komma ihåg att man alltid får säga nej.

Få hjälp

Vad är grooming?

Grooming är när en vuxen person tar kontakt med någon under 15 år. Det sker ofta på sociala medier eller i olika onlinespel. De här personerna är snälla i början, men efter ett tag börjar de utnyttja en. 

Personen brukar börja med att ställa mycket frågor om en själv. Man har roligt tillsammans och man börja lita på personen. Ofta känner man att man är kompis med den här personen. Men sedan brukar den nästan alltid be en om någonting som inte känns riktigt bra i magen. 

Det kan vara till exempel att man ska skicka en selfie, att de vill att man ska ta en avklädd bild, eller visa sig i cam. De kanske skickar bilder på sitt kön. Ibland vill personen att man ska träffas.

Om man säger nej så kan de hota en med att sprida bilderna de redan har, skada en familjemedlem eller ett husdjur, eller något helt annat. Då kan man känna sig rädd och tvingad att gå med på det dom vill. Ingen får göra såhär mot dig! Det är brottsligt och kan leda till fängelsestraff.

Ingen får göra såhär mot dig! Det är brottsligt och kan leda till fängelsestraff.


Om du blivit utsatt

Det kan vara svårt att veta när någon vill utnyttja en på nätet, men det är viktigt att komma ihåg att man alltid får säga nej. Det är också bra att berätta för en vuxen som man litar på om vad man blivit utsatt för.

Om man har skickat bilder eller träffat personen och blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp kan det känns jobbigt att berätta. Man kan också ha blivit tillsagd att man inte får berätta, att om man gör det så kommer något hända en själv eller ens familj.

Det här är ett sätt att göra så att man inte vågar berätta. Då kan personen fortsätta tvinga dig att göra saker. Hoten kan kännas väldigt verkliga och hemska, men de är oftast inte på riktigt. Berättar du för en vuxen du litar på kan de hjälpa dig!

Det är bra att inte lämna ut personliga uppgifter såsom namn, adress, var du går i skolan och telefonnummer till personer online. Du kan också blockera personer på de flesta plattformar som du inte vill ska kunna kontakta dig. Det är viktigt att vara rädd om sig på nätet, och inte gå med på något som inte känns bra.

Kom ihåg att det aldrig är ditt fel att du blir utsatt! Det kan kännas skönt att berätta och då kan du få hjälp så att den här personen inte kan kontrollera dig och tvinga dig till saker längre.

Du kan alltid chatta med oss på Maana om det som känns jobbigt eller om du känner dig hotad, vi finns här för dig.