Sexuellt våld

Sexualbrott

Ett sexualbrott kan vara flera saker. Det handlar om när man utsatts för någon sexuell handling mot sin vilja, eller att man är under 15 år. Flera brott ingår i sexualbrott, bland annat våldtäkt, sexuella övergrepp, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande, köp av sexuell tjänst och koppleri. 

Få hjälp

Vad är sexualbrott?

Alla sexuella handlingar som du utsätts för mot din vilja är ett sexualbrott. Här nedanför kan du läsa flera exempel på olika typer av sexualbrott.

Våldtäkt är ett av de allvarligaste brotten och den som döms kan få fängelsestraff mellan 2-6 år. Enligt polisen kan ett samlag aldrig vara frivilligt om någon har hotat eller använt våld, eller om man varit medvetslös, sovit, varit full eller påverkad av droger.

Sexuella övergrepp är sexuella handlingar som inte är ett samlag eller jämförbara med ett samlag. Sexuellt ofredande kan vara att någon visar sitt könsorgan fastän man inte vill, eller tar på ens kropp mot ens vilja. 

Här är några exempel på handlingar som är sexualbrott:

• Att prata sexuellt med någon som man upplever obehagligt eller skrämmande.
• Att tvinga någon titta på när man onanerar eller visar sitt kön, på eller utanför nätet.
• Att göra något sexuellt mot någon som inte kan uttrycka sin vilja, man kanske är full, sover, är sjuk, har en funktionsnedsättning eller en skada.
• Att använda makt för att tvinga någon att ställa upp på sex.
• Att fota eller filma någon i sexuellt syfte om den inte vill eller är under 18 år.
• Att köpa eller byta till sig sex med alkohol, pengar, tjänster eller presenter.
• Att ta på någons kropp med sina händer, sin mun eller sitt kön på ett sätt den tycker är obehagligt eller skrämmande.


Om du blivit utsatt

Att bli utsatt för olika former av sexualbrott är tyvärr vanligt och det är vanligt att känna skam efteråt. Men det är aldrig ditt fel om du blivit utsatt!

Vi har en lag i Sverige som säger att man måste få ett tydligt ja innan man får göra några sexuella handlingar med någon annan.

Att berätta för någon kan kännas svårt, men det känns ofta skönt efteråt. Våga be om hjälp! Du har rätt att må bra och ingen får någonsin gå över dina gränser.

Hos oss på Maana kan du alltid chatta helt anonymt! Vi finns här för dig.